top of page

Na konferenciji za medije najavljen bogat program 3. Festivala strukovnih zanimanja



U Pazinu će se ovaj petak i subotu, 22. i 23. ožujka, u Školsko – gradskoj sportskoj dvorani održati 3. po redu Festival strukovnih zanimanja. Cilj festivala je promocija strukovnih zanimanja i poboljšanje upisa u ovaj vrlo važan segment obrazovanja za strukovna zanimanja koja su na tržištu rada danas sve potrebnija.


Manifestaciju organiziraju Obrtnička komora Istarske županije i svih sedam istarskih udruženja obrtnika, uz organizacijsku i financijsku potporu Grada Pazina i Istarske županije, a ove godine po prvi puta im se pridružila i Razvojna agencija Srce Istre.


Konferencija za medije


Tim je povodom danas, 19. ožujka u prostorijama Udruženja obrtnika Pazin održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik Komore Roberto Momić i njezin tajnik Eros Sorić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Percan, u ime domaćina gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i Petra Pekica, direktorica Razvojne agencije Srce Istre.


Rečeno je kako će ove godine na Festivalu sudjelovati 15 srednjih strukovnih škola, koje će predstaviti 41 strukovni i tehnički obrazovni program. Tijekom prvog dana Festivala, učenici će organizirano obilaziti izlagače, dok je drugi dan predviđen za individualni posjet učenika i njihovih roditelja.





Uz škole, svoja će zanimanja predstaviti i istarski obrtnici te će tako učenici uživo moći vidjeti i razgovarati o tome što to znači, primjerice, biti autoserviser, slastičar, pitur ili instalater.


Također, na Festivalu će biti prezentiran rad Razvojne agencije „Srce Istre“, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grad Pazina, te Promo učilišta Vizija, a  održat će se i više popratnih predavanja i panela.


Bogati program Festivala


Odmah po svečanosti otvaranja, održat će se tako okrugli stol „Budućnost obrtničkog obrazovanja“, na kojem će se raspravljati o razvoju sustav strukovnog obrazovanja. O navedenoj temi raspravljat će, uz ostale, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Na sudjelovanje su pozvani predstavnici županije, gradova i općina, područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, te raznih gospodarskih institucija.


Učenicima osnovnih škola namijenjena je, pak, radionica pod nazivom „Obogati se znanjem“ prof. Tonija Miluna, u organizaciji Razvojne agencije „Srce Istre“. Prof. Milun upoznat će učenike s osnovama vođenja osobnih financija i raspolaganju novcem.


U subotu, drugog dana Festivala, na rasporedu je okrugli stol namijenjen osnovnoškolcima, a tema kojeg je njihovo upoznavanje s odabirima uspješnih obrtnika, poduzetnika i javnih osoba.


Svoje će životne puteve i odabire predstaviti vlasnica Obrta za knjigovodstvene usluge „Numer“ Karmen Gašparini, voditelj sportsko obrazovnog projekta „Formula Student Alpe Adria“ Tibor Kezelj, poznati rally vozač Danijel Šaškin i vrhunski chef – vlasnik restorana „Fančita“ Paulo Šverko.


Prema najavama, u dva dana očekuje se da će festival posjetiti oko 1.200 učenika i učenica završnih razreda osnovnih škola iz Istarske županije. 


U petak, 22. ožujka, festival je otvoren od 9 do 16 sati, a u to je vrijeme predviđen organizirani dolazak učenika, dok je u subotu, 23. ožujka, festival otvoren od 9 do 13 sati u koje vrijeme se očekuje velik interes i individualni dolazak učenika s roditeljima.


Organizatori se na potpori zahvaljuju i gradovima Novigradu i Puli, te općinama Cerovlje, Grožnjan i Tinjan.


Izvor: Pazin.hr




 

bottom of page