top of page

"Novostečeno znanje pomoglo mi je da razvijem vještine vođenja i upravljanja"


Danas vam predstavljamo Draganu Valenta, poduzetnicu iz Buja koja je sudjelovala u besplatnoj usluzi mentorstva koji provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO. Mentorstvo je dio projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2“ (BOND 2) i namijenjeno je potencijalnim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima kao i poduzetnicima u fazi rasta i razvoja.


Razvojna agencija Srce Istre kao jedna od poduzetničko potpornih institucija sudjeluje u mentorskom procesu kao dio mentorskog tima. Tako smo od proljeća 2023. pa sve do sada imali prilike povezati nekoliko zainteresiranih poduzetnika/ica sa njima kompatibilnim mentorima. Nedavno smo predstavili Svjetlanu (ako ste propustili njenu priču dostupna je ovdje), a danas vam predstavljamo još jednu uspješnu priču.


Dragana je diplomirana ekonomistica (smjer međunarodna razmjena). Tijekom proteklih 10 godina imala je priliku obavljati financijsko-knjigovodstvene, administrativne i pravne poslove te je na taj način stekla dragocjeno iskustvo u navedenim područjima, a od 2022. godine zaposlena je u poduzeću Foreign Investments d.o.o. Buje. Kako kaže Dragana: "Foreign Investments d.o.o. je novoosnovano poduzeće čija je vizija da svojim Know-How konceptom bude prepoznato kao partner od povjerenja u području poduzetničkog savjetovanja."


Pobornica je uvjerenja kako se cijeli život nešto uči, a upravo je ovaj program mentoriranja prepoznala kao idealnu priliku sa stjecanje novih znanja. "Ono što me potaknulo da se prijavim na Hamag – Bicro mentoriranje jest potreba za nadogradnjom znanja vezanog za određena područja s kojima se do sada nisam imala prilike susresti, a koja su trenutno neophodna za plasiranje proizvoda i predstavljanje poduzeća javnosti."


Zanimljivo je kako je kako je do informacija o projektu došla sasvim slučajno tražeći potencijalne oblike poticaja za tek osnovana poduzeća.


Zanimalo nas je i kako zapravo izgleda mentoriranje, a Dragana nam je ponudila vrlo konkretan odgovor: "Sam proces mentoriranja prilagođen je potrebama poduzeća i osobe koja se mentorira, usmjeren je na konkretne izazove sa kojima se poduzetnik susreće i na pronalazak najprikladnijeg rješenja."


U nekoliko mjeseci trajanja programa, nova znanja stjecala je od čak dva mentora (svakom poduzetniku uključenom u program dostupna su maksimalno tri mentora), a ono što bi istaknula kao osobno najkorisnije je to što njena početna vizija poduzeća s vremenom dobiva sasvim novu formu. "Dolazim do spoznaja o kojima na početku mentoriranja nisam niti razmišljala. Ciljevi postaju jasniji i konkretniji, kao i načini njihova ostvarivanja. Počinjem gledati na proizvode i poduzeće iz drugačije, kreativnije perspektive."


Otkrila nam je i kako je tijekom dosadašnjeg mentoriranja naučila kako razumjeti perspektivu potencijalnih klijenata te nove načine za rješavanje izazova s kojima se poduzeće suočava. "Novostečeno znanje pomoglo mi je da razvijem veće samopouzdanje u vlastite sposobnosti i potencijale, ali i da razvijem vještine vođenja i upravljanja", kaže naša sugovornica kada ju pitamo o stečenom znanju i njegovoj primjeni u praksi i budućim poslovnim prilikama.


Za sve poduzetnike koji do sada nisu imali hrabrosti prijaviti se na program mentoriranja, imamo dobre vijesti - prijave su otvorene još kratko vrijeme, a možda vam ove Draganine riječi daju dodatni vjetar u leđa: "Poručila bih ostalim poduzetnicima da, ukoliko osjećaju da im nedostaje inspiracija, motivacija, određene vještine ili znanje, te ako žele bolje razumjeti ciljeve i smjer u kojem idu, toplo preporučujem ovaj program. Isto tako, ako osjećate da vam nedostaje podrška i da možda ne znate kako dalje, pomoć i savjet mentora su nešto na što ćete se moći osloniti kako biste krenuli dalje."


Za kraj se našoj sugovornici zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i inspirativnom razgovoru te joj želimo uspješan nastavak poslovanja uz promjenu novostečenog znanja.


Više informacija o projektu i načinu prijave možete pronaći na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

コメント


bottom of page