top of page

"Ovo je odlična prilika da poduzetnici dobiju pomoć stručnih mentora - potpuno besplatno"


Ako Vam naslov ne odaje mnogo o temi o kojoj danas pišemo, kroz naredne retke ovoga članka sve će Vam biti mnogo jasnije.


Naime, iako nismo imali mnogo prilike pisati o tome, zapravo se radi o besplatnoj usluzi mentorstva za potencijalne poduzetnike, poduzetnike početnike kao i poduzetnike u fazi rasta i razvoja. Mentorstvo je dio projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2“ (BOND 2) koji provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO.


Razvojna agencija Srce Istre kao jedna od poduzetničko potpornih institucija sudjeluje u mentorskom procesu kao dio mentorskog tima. Tako smo od proljeća 2023. pa sve do sada imali prilike povezati nekoliko zainteresiranih poduzetnika/ica sa njima kompatibilnim mentorima, a sada je došlo vrijeme da Vas upoznamo s njihovim pričama. Prva će nam se predstaviti Svjetlana koja je nakon puno godina plovidbe po svijetu, odlučila pristati u sigurnu luku i zadržati se na kopnu. Godine rada na kruzerima od početnih do menadžerskih pozicija naučile su je da je gost/kupac/klijent taj koji donosi plaću za svih u tvrtki te da zaslužuje profesionalan, ljubazan i, prije svega, ljudski tretman.


Ako kompanija ili obrt izgubi kupce, izgubila je i prihode što može opasno utjecati na uspješnost ili čak zatvaranje poslovanja.


"Kao menadžerica hotela na riječnim kruzerima gdje sam vodila tim hotela od 30-tak zaposlenika (na brodskom jeziku: članova posade 😊) bila sam odgovorna da kao tim isporučimo gostima odličnu kvalitetu usluge. Drugim riječima, naš zajednički cilj je bio da gosti odu kući oduševljeni i da se krstarenja na „našem“ brodu sjećaju kao jedno od najboljih iskustava života" - prisjeća se naša sugovornica svojih dana iz "kruzerske" karijere.


Oduševljeni gosti (kupci/klijenti) se vraćaju, preporučuju svoja iskustva drugima, dovode svoje prijatelje i obitelj, pišu odlične preporuke na društvenim mrežama koje može pročitati cijeli svijet.


Sve to donosi nove goste i podiže prihode u kompaniji, a zaposlenicima osigurava posao i plaću.


Kako je Svjetlana do prije nekoliko godina, doslovno živjela u plovećem hotelu s gostima, customer service postao je dio njezina identiteta i njena strast.


Upravo zato kaže: "Kod nas svakodnevno primjećujem puno prostora za poboljšanjem odnosa prema kupcu/klijentu/gostu u svim branšama (ne samo u ugostiteljstvu i turizmu). Stoga sam odlučila iskoristiti svoje iskustvo i znanje te doprinijeti podizanju kvalitete usluge."


"Svojim obrtom Service Mindset, pomažem malim i srednjim poduzetnicima u uslužnim djelatnostima poboljšati poslovanje, te spriječiti gubitak kupaca, a time i prihoda. Također, povećavamo broj oduševljenih kupaca/klijenata/gostiju koji se vraćaju u tvrtku trošiti svoje novce dok svojim preporukama privlače nove kupce" - opisuje ukratko Svjetlana svoj posao.


No, na pitanje što ju je zapravo navelo da bude jedna od sudionica projekta HAMAG-BICRO-a Svjetlana odgovara: "Poduzetništvo je potpuno novo za mene. Kad si solopreneur ne radiš samo svoj posao koji znaš, u mom slučaju savjetovanja i edukacije o ophođenju s kupcima/klijentima, nego treba znati i sve ostalo. Npr. vođenje vlastitog biznisa, marketing, prodaja i sl.


Puno ulažem u edukacije, učim i o poslovanju i radim na sebi, a prijava na HAMAG-BICRO mentoriranje je dio tog puta i učenja."


Za mentorstvo je saznala putem društvenih mreža, konkretnije od osoba koje prati na LinkedIn-u.


Odredila je nekoliko područja u kojima joj treba mentorstvo i očekivala kako će u suradnji s mentorima naučiti o tim područjima kao i da će dobiti konkretnu pomoć i savjete.


"Još sam uvijek u procesu. Do sada sam dovršila mentoriranje s mentoricom za jedno od područja gdje mi je trebala pomoć i upravo prije nekoliko dana započela rad s mentorom za drugo područje. No, ono što sam dobila do sada je izvrsno. Mentorica s kojom sam do sada surađivala me uspješno vodila, te sam uz njezinu pomoć došla do rezultata koje sam željela" - kaže ponosno Svjetlana.


Veseli se radu s novim mentorom, jer je već nakon prvog održanog sastanka vidjela da je on stručna osoba i da idu u smjeru koji joj je potreban.


Što se tiče trajanja i forme samog mentoriranja, u njezinom slučaju mentoriranje se održavalo video pozivom putem Zoom ili Meet aplikacije, ali ono se može održavati i uživo.


U većini bi joj slučajeva mentorica dodijelila zadatke koje je morala izvršiti do sljedećeg susreta kako bi mogle nastaviti.


"Najkorisnije i najbolje mi je to što sam dobila točno ono što mi je trebalo, a izgleda da sam i s drugim mentorom na putu da se dogodi isto" - kaže nam Svjetlana ne skrivajući oduševljenje.


Priznaje kako je prilikom odabira mentora bilo dosta izazovno odlučiti, jer je prema opisima teško razlučiti je li baš ta osoba ona koja ti može pomoći u konkretnom području.


Međutim, na kraju je ugodno iznenađena, jer je uspjela dobiti osobe stručne baš za konkretno područje koje joj je i trebalo.


"Do sada sam naučila puno o strukturiranju svog proizvoda. Kao rezultat prve suradnje izradila sam si rješenje koje, uz dorade i prilagodbe različitim temama koje podučavam, mogu odmah primijeniti." - ponosno kaže.


Za kraj smo je još priupitali što bi poručila ostalim poduzetnicima koji se još premišljaju oko prijave, a ona bez oklijevanja kaže: "Ako im treba podrška u nekom dijelu poslovanja, pogotovo se to odnosi na nove poduzetnike, preporučila bih im da se jave u neku od poduzetničkih potpornih institucija u svojoj županiji kako bi dobili odgovore na svoja pitanja. Iznimno je jednostavno i nema komplicirane papirologije. Kako u počecima poslovanja većina nas ima limitirana financijska sredstva, ovo je odlična prilika da dobijemo pomoć stručnih mentora, koja je, za nas poduzetnike, potpuno besplatna."


Hvala Svjetlani što je izdvojila svoje vrijeme za razgovor s nama, a možda nekoga i potakla da se prijavi. Podsjećamo kako su prijave i dalje otvorene, a svi zainteresirani poduzetnici za uslugu mentorstva mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca poduzetničkoj potpornoj instituciji (PPI-ju) na području svoje županije koja sudjeluje u mentorskom procesu kao dio mentorskog tima.


Više informacija možete pronaći na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Comments


bottom of page