top of page

Sudjelujte na konferenciji o budućnosti Europe


Pokrenuta je višejezična digitalna platforma za konferenciju o budućnosti Europe te su svi građani EU pozvani na sudjelovanje u oblikovanju vlastite budućnosti i budućnosti Europe kao cjeline. Platforma je dostupna na 24 jezika te građanima iz cijele EU omogućuje razmjenu ideja i mišljenja putem događanja na internetu.

Platforma je glavni alat kojim se građanima omogućuje sudjelovanje u odlučivanju o budućnosti Europe, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poziva Europljane da otvoreno iznesu svoje mišljenje, da povedu raspravu o svemu što ih muči i da poruče u kakvoj Europi žele živjeti. Njome se građanima iz svih segmenata društva i iz čitave Europe želi omogućiti da otvoreno kažu što očekuju od Europske unije te tako prikupljena mišljenja iskoristiti u kreiranju politika i određivanju budućeg smjera EU-a.

Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme, ali i da je promiču na društvenim mrežama pod oznakom #TheFutureIsYours. Na platformi je zajamčena potpuna transparentnost, što je i jedno od glavnih načela konferencije, jer će se svi komentari i ishodi događanja prikupljati, analizirati, pratiti i javno objavljivati. Glavne ideje i preporuke s platforme iskoristit će se kao teme za europske panele građana i plenarne sastanke, na kojima će se o njima raspravljati radi donošenja zaključaka konferencije. Sva događanja povezana s konferencijom i unesena na platformu prikazuju se na interaktivnoj karti pa građani mogu putem interneta pogledati koja su događanja dostupna i prijaviti se za sudjelovanje. Organizatorima događanja na platformi su na raspolaganju alati koji olakšavaju organizaciju i promociju inicijativa. Svi sudionici i organizatori događanja moraju poštovati Povelju konferencije o budućnosti Europe, u kojoj su utvrđeni standardi za uljuđenu paneuropsku raspravu. Platforma je ustrojena oko ključnih tema: klimatske promjene i okoliš; zdravstvo; snažnije i pravednije gospodarstvo; socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije; te obrazovanje, kultura, mladi i sport. Osim toga, postoji i „slobodni prostor” za međusektorske i druge teme („Ostale ideje”) jer građani, u potpunosti u skladu s pristupom „odozdo prema gore”, mogu slobodno otvarati sve teme koje su im važne. Na platformi su navedene i informacije o strukturi i radu konferencije. Otvorena je svim građanima Unije te institucijama i tijelima EU-a, nacionalnim parlamentima, tijelima nacionalne i lokalne vlasti te organizacijama civilnog društva. Na platformi će se u potpunosti poštovati privatnost korisnika i pravila EU-a o zaštiti podataka. Uključite se i vi!


Comentarios


bottom of page