top of page

Završna konferencija projekta Poduzetnički inkubator u Pazinu






Danas s početkom u 11 sati održana je Završna konferencija projekta Poduzetnički inkubator u Pazinu, otvorena su vrata novouređenog poduzetničkog inkubatora PazinUP na adresi Prolaz Jože Šurana 3 u Pazinu.

Uvodni govor održao je gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić rekavši: “Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali u pripremi projekta, partnerima i onima koji su se uključili u projekt i sudjelovali u uređenju prostora Pazinskog inkubatora i dakako veselimo se poduzetnicima, novim korisnicima prostora koji će ovdje boraviti.“

Ispred Istarske razvojne agencije (IDA d.o.o.) okupljenima se obratila Tamara Kiršić, pomoćnica direktora, te u ime agencije čestitala na završenom projektu također. Izrazila je maksimalnu podršku Pazinskom inkubatoru kojeg će promovirati kroz Mrežu inkubatora s ciljem što boljeg popunjavanja njegovog prostora.

Grad Pazin je krajem 2016. godine prijavio projekt rekonstrukcije i opremanja poslovne zgrade – Poduzetnički inkubator u Pazinu na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Razvoj poslovne infrastrukture koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (Projekt KK.03.1.2.01.0031). Partner na projektu je Razvojna agencija Srce Istre, a suradnici su i Veleučilište u Rijeci i Udruženje obrtnika Pazin.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je početkom ožujka 2018. godine; ukupna vrijednost projekta iznosi 2.901.381,39 kn, dok ukupni prihvatljivi troškovi iznose 2.773.936,49 kn. Intenzitet potpore iznosi 98,4194%, odnosno Grad će za navedenu namjenu primiti bespovratna sredstva u iznosu od 2.730.093,31 kn. Projekt je trajao od 1. veljače 2018. do 1. listopada 2019. godine.

Kroz projekt Poduzetnički inkubator u Pazinu, rekonstruiran je i adaptiran nekorišteni poslovni prostor u Pazinu u ulici Prolaz Jože Šurana 3 te je uređeno i opremljeno pet ureda veličine od 9,80 m2 do 12,07 m2, kao i višenamjenska prostorija veličine 25 m2 te ured za voditelja Inkubatora.

Tijek projekta, od njegovih početaka pa sve do finalne faze i izrade promotivnih materijala prikazala je kroz prezentaciju mr.sc. Maja Stanić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina te direktorica Razvojne agencije Srce Istre.

Usluge koje će Inkubator nuditi su: privremeni najam radnog stola (do 10 dana), dugoročni najam radnog stola (do mjesec dana), najam ureda, najam višenamjenske dvorane, savjetodavne (konzultantske) usluge, edukacije i radionice, virtualni ured, virtualni inkubator, marketinško oglašavanje, fotokopiranje i printanje, a ostale će se usluge razvijati sukladno potrebama korisnika Inkubatora te ostalih poduzetnika.

Osim uređenih i opremljenih poslovnih prostora te višenamjenske dvorane, u sklopu projekta napravljena je i digitalna baza podataka poduzetnika (trgovačka društva i obrti) i iznajmljivača u turizmu s područja Grada Pazina te okolnih općina. Prikupljene informacije o ponudi usluga ili proizvoda dostupne su na mrežnoj stranici Inkubatora pod adresom www.pazinup.com/poduzetnici-u-pazinu. Ovako ažurirana baza podatka poduzetnika činit će okosnicu za izradu programa poticanja poduzetnika, kao i mogućnosti financiranja sredstvima EU raznih projekata kojima je cilj zadržavanje i povećanje zaposlenosti.

Podaci o poduzetnicima su prikupljeni iz različitih izvora i registara: iz registra HGK za ciljano područje, iz registra HOK-Udruženje obrtnika Pazin te iz baze podataka Turističke zajednice središnje Istre. Baza podataka kreirana je na GIS Cloud platformi na Postgre SQL bazi podataka koja omogućuje obradu i prikaz velike količine (prostornih) podataka. Baza trenutno broji 1.369 subjekata, a omogućeno je ažuriranje i upisivanje novih poduzetnika u bazu odnosno na portal.

Tijekom današnje konferencije najavljen je i Dan otvorenih vrata novog Poduzetničkog inkubatora koji će se održati u petak 20. rujna 2019. godine od 12 do 20 sati. Tada će svi zainteresirani moći posjetiti inkubator, pogledati novouređene prostore i opremu te se informirati o svim uslugama inkubatora. Na Dan otvorenih vrata održat će se u multifunkcionalnoj dvorani interaktivna radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Podružnica Pula - Ispostava Pazin s početkom u 18 sati. Tema radionice bit će Mjere aktivne politike zapošljavanja koju mogu poslušati pooduzetnici, nezaposleni te svi ostali zainteresiranim subjekti.

Tijekom listopada 2019. godine bit će objavljen natječaj za zakup poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Pazinu koji će biti objavljen na službeim mrežnim stranicama Grada Pazina www.pazin.hr i na mrežnim stranicama Poduzetničkog inkubatora u Pazinu PazinUP www.pazinup.com.

„Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pazina.“


bottom of page